1 Sökmotoroptimering direkt

Sökmotoroptimering direkt

Sökmotoroptimering är en av de hetaste branscherna på Internet just nu och proffsen är svåra att komma i kontakt med och oftast riktigt dyra. Det du kanske inte visste är att det faktiskt går att göra en hel del själv. Här kommer vår snabbguide till sökmotoroptimering.

1. Gör din sajt sökbar

Det första du måste göra när du ska sökmotoroptimera är att se till att din sajt kan indexeras ordentligt av sökmotorer. När sökmotorernas sökspindlar kommer på besök måste du kunna röra sig smärtfritt genom hela sajten och hitta allt innehåll. De rör sig genom att följa länkar, du måste alltså ha länkar till allt innehåll som ska synas i sökresultaten. Det är också viktigt att du inte använder Frames eller Java/Flash-navigering av samma anledning. Frames gör att alla sidor fragmenteras och i princip blir omöjligt för sökmotorer att indexera ordentligt. Java- och Flashnavigering är dåligt för att de allra flesta sökmotorer inte följer de länkarna.

2. Välj sökord

Nästa steg är att välja vilka sökord som är viktigast för din sajt. Det finns några saker du ska tänka på när du gör det, vilka sökord är det rimligt att söka på om man vill köpa din produkt, vilka sökord inom området har stor sökvolym och hur stor är konkurrensen på dessa sökord? Ta fram de sökord som ligger nära produkten så att du får en hög konverteringsgrad. Se sedan vilka av dessa som har högst volym och matcha mot konkurrensen för att få fram de perfekta sökorden. Det enda som är riktigt svårt av dessa att mäta är konkurrensen och det bästa tipset är att använda sunt förnuft. Titta helt enkelt på vilka sidor som finns i resultaten för sökorden. Det kanske inte är helt smart att satsa på sökord där myndigheter eller andra jättesajter finns.

3. Fixa din sajt

När du väl valt sökord är det dags att få in dem på sajten. Om du bara har något enstaka sökord är det rimligt att satsa på att få in dem på förstasidan. Om du däremot har väldigt många kommer du behöva sprida ut dem på undersidor. Se till att få med sökorden i Title, H1, Description, Keywords, i text och i länkar som pekar till sidan i navigeringen. Du kan ha dem i alt-taggar på bilder om bilderna är relevanta för ämnet och du kan fetstila eller kursivera orden i texten för att förstärka ytterligare.

Sajten sökmotrokonsult.se har tagit fram ett mycket användbart verktyg som berättar för dig vad du behöver göra för att göra din sajt mer sökmotorvänlig! Dessutom är det gratis!

4. Ordna länkar

Nästa steg är att skaffa länkar till sidorna. Länkar är den enskilt viktigaste faktorn när det gäller sökmotoroptimering och det finns massor av sätt att få tag på länkar. Du kan börja med att registrera din sajt i de kataloger som finns. Den förmodligen mest kända katalogen är DMOZ och det kan vara ett bra ställe att börja på. Du kan sen gå vidare till att promota din sajt lite försiktigt på forum och i sociala nätverk. Du kan blogga om den och du kan be andra bloggare att blogga om den. Du kan göra länkbyten med andra webmasters, skicka helt enkelt ett mail till den som står som upphovsman för någon annan sajt på ditt område.

Läs mera

Om du vill veta mer om sökmotoroptimering eller SEO som det också kallas finns det gott om läsning på Internet i bloggar och forum. Mycket är på engelska men det finns en del på svenska också.

Dela

| Mer

Kommentarer

1 kommentar för " Sökmotoroptimering direkt" Kommentera nu!

Tobias
Den 2008 - 09 - 26 15:28:23

Ungefär hur viktigt är de olika momenten i jämförelse med varandra?
Är titeln viktigare än H1:an som exempel?

Lämna en kommentar

Namn* Epost* Blogg / Webbsida
Liknande artiklar